Titel: Skott mot förgöring.

Meddelare: Torpare Johan Bäckman  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Näsänget

I min ungdom tjänade jag hos en bonde i Räfsön här i socknen. De klagade beständigt däri gården, att det inte var bra i ladugården, men inte kunde jag förmärka, att det var något fel med kreaturen. På den tiden fanns det gott om "kûcklare" eller "botare", och av dessa hade de en hel hop i huset under den tid jag var där. Särskilt var det en härifrån Näs, som ofta var där. Han hette Ol Olsson. Han inbillade folket i gården, att det var närmaste grannen som "förgjort" kreaturen. För att få det bra igen skulle de skjuta över ladugården i riktning mot den där grannen precis kl. 12 på natten. Jag minnes så väl huru gubben lät köksdörren stå öppen så att han skulle höra, då klockan slog 12. Då brände han av skottet.